Çikolata Kisti Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?

Prof. Dr. Taner Usta - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Prof. Dr. Taner Usta - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Endometriozis
Risk Testi
Eğer 10 sorudan 5 soruya cevabınız evet ise Çikolata Kisti (Endometriozis) hastalığına sahip olabilirsiniz. En yakın zamanda Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına muayene olmanızı öneriyoruz!
Sizi Arayalım

Çikolata Kisti Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?

Çikolata Kistinin Teşhisi

Hastalıkların doğru tedavisini yapmak için en önemli noktalardan biri tanının mutlaka doğru olarak konmasıdır. Örneğin hastanın kasık bölgesindeki ağrı çikolata kistinden kaynaklanabildiği gibi, kronik iltihabi bir durumdan, adenomyozisten (rahimin iç tabakası olan endometriumun rahmin kas tabakasının içine doğru yerleşmesi sonucu meydana gelen bir hastalıktır) veya barsaklardaki geçirilmiş ameliyatlara bağlı yapışıklıklardan da kaynaklanabilir.

Endometriozis ile ilgili tüm Podcast kayıtlarımızı dinlemek için, Spotify hesabımızı takip etmeyi unutmayın.

Elbette her birinin tedavisi de diğerinden farklıdır. Çikolata kisti hastalığının tanısı için aşağıdaki basamaklar sıklıkla yapılmaktadır. Endometriozis'in tanısı için doktorunuz vücudunuzda anormal değişiklikler olup olmadığını kontrol eder, şikayetlerinizi sorar ve daha sonrada jinekolojik muayene yapar. Ancak daha ileri testler yapılmadan doğru sonuç alınması çok zordur. Bunlardan sırasıyla bahsedeceğiz.

Detaylı Tıbbi Hikaye:

Başlangıçta mutlaka detaylı bir hikaye alınır. Semptomlarınız-şikayetleriniz ve aile hikayeniz detaylı bir şekilde sorgulanır. Çikolata kisti hastalığında sıklıkla görülen semptomlar hasta bildirmese bile doktor tarafından sorgulanması gerekir.

Jinekolojik Muayene:

Hastanın vagina, rahim, serviks (rahim ağzı), mesane ve rektumunu kontrol etmek için yapılır. Doktor organların şekil, büyüklük ve renginde değişiklik olup olmadığını veya herhangi bir kitlenin var olup olmadığını (özellikle yumurtalıklarda) kontrol eder. Hastanın Vagina ve rahim ağzı “spekulum” ile kontrol edilir. Özellikle rahim ağzının arkasında Derin İnfiltratif Endometriozis’de (DİE) görülebilen nodüllerin olup olmadığı araştırılır. Bu nodüller bazen vagen duvarını da tutar ve muayenede vagen duvarında siyah - mavi lezyon şeklinde görülebilir. DİE varlığında rektum (dışkının en son depolandığı bağırsak bölümü) tutulumu olup olmadığı özellikle incelenir. Ayrıca gene muayenede DİE’de sık tutulabilen vagen, serviks arkası-sakrouterin bağlar ve/veya rektum üzerinde ağrılı tetik nokta varlığı araştırılır. Hastanın ağrısı varsa ‘’ağrı haritası’’ çıkarılır. Ağrı haritasına göre tutulmuş olan yerler hakkında önemli bilgi elde edilmiş olur. Ağrılı nokta varsa tedavi planı mutlaka bu lezyonu kapsayacak şekilde yapılır. Bu lezyonlar maalesef önceden saptanmazsa, ameliyatta alınmayabilir ve sonuç olarak tedavi başarısızlığına neden olabilir. Dolayısıyla muayenenin endometriozis konusunda deneyimli bir hekim tarafından yapılması son derece önemlidir.

Ultrasonografi (USG):

(Transvajinal USG / Transrektal USG)

Halk arasında ‘’ultrason’’ olarak bilinen görüntüleme yönteminde yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak pelvik bölgedeki (leğen kemiğinin içerisi) jinekolojik organlar araştırılır. Bu testte doktor vajinal veya hastanın hiç cinsel beraberliği olmamışsa rektal olarak jinekolojik organları inceler. Özellikle pelvisteki overler, uterus ve vagen incelense de rektum, idrar yolları, mesane (idrar torbası) incelemeye dahil edilir. Rektovaginal bölgede nodül varlığı mutlaka araştırılır. Bazen bu nodüller için aynı seansta hem transvaginal hem de transrektal USG yapılabilir. Bu incelemede hasta herhangi bir radyasyon almaz. İşlem kolaydır ve tekrarlanabilir bir muayene yöntemidir.

En önemli özelliklerinden biri hemen Jinekolojik muayene ile birlikte yapılabilmesidir. Çikolata kisti hakkında deneyimli bir hekim birçok görüntülüme yöntemine ihtiyaç duymadan, muayene ile birlikte yaptığı ultrasonografi ile tanıyı tam koyabilir ve tedavi planlamasını yapabilir. Önemli sorunlardan biri, birçok hekimin çikolata kisti hastalığı tanısı için USG’de sadece yumurtalıklara odaklanmaktadır. Yumurtalıklarda çikolata kisti yoksa bu hastalık akla gelmeyebilmektedir. Yumurtalıklarda çikolata kisti olmaması, çikolata kisti hastalığının olmadığı anlamına gelmemektedir. Dolayısıyla doğru tanı ve değerlendirme için doktorun tecrübesi çok önemlidir.

Magnetik Rezonans Görüntüleme (MR):

Sadece yumurtalıklara sınırlı olmayan hastalıkta, komşu organ tutulumundan (özellikle barsaklar) şüphelenilen durumlarda (Derin İnfiltratif Endometriozis), net ultrasonografi ile ayırt edilemeyen durumlarda (kanser?), MR’dan faydalanılmaktadır. MR ile ilgili önemli noktalardan biri, MR’ı yorumlayacak radyoloji uzmanının bu konuda mutla deneyimli olması ve Jinekolog ile iletişim halinde olması gereklidir. Yani sadece MR raporuna göre Jinekolog tedavi planlarsa hata yapma ihtimali artmaktadır. Çok iyi yapılan ultrasonografi ile günümüzde MR rutinde oldukça sınırlı kullanılır olmuştur.

Rektoskopi (EUS):

Derin İnfiltratif Endometriozis’de özellikle bağırsak (rektum) tutulumunda barsak duvarının ne kadar tutulduğu, özellikle de barsak mukozasının tutulup tutulmadığını, dışkı pasajında bir darlık olup olmadığı anlamak için seçilmiş vakalarda yapılabilmektedir. Bu işlemde endoskopik işlem sırasında özel cihazlarla-EUS (aletin ucunda ultrason da olan) değerlendirme yapılabilmektedir. Barsak tutulumu olan hastalarda bu işlem cerrahi tedavinin planlanması için son derece önemlidir.

İntavenöz Pyelografi (İVP), Computerize (CT) Ürografi, Magnetik Rezonans (MR) Ürografi:

Damar içine ilaç enjeksiyonu sonrası, belli zaman aralıkları ile seri grafilerin alınması ile böbrek fonksiyonlarının, toplayıcı sistemlerinin ve tüm üriner sistemin görüntülenmesi amacına yönelik yapılan tetkiktir. Özellikle böbrekten idrar torbasına idrarı taşıyan borucukların çikolata kisti nedeniyle baskıya uğradığı, daraldığı vakalarda yapılmaktadır. Daha önceleri İVP daha yaygın olarak yapılırken günümüzde CT veya MR ürografi daha yaygın damar içine verilen madde idrar yollarını boyayarak dışarı atılmış olur. Böbrek fonksiyon kaybından şüphelenilen vakalarda sintigrafi yapmak gerekebilir.

Kan Testleri

CA125 Testi:

Bu test, kanda CA125 olarak bilinen, bazı jinekolojik kanserlerdeki (yumurtalık, rahim kanseri) tümörlerin işareti olan ama aynı zamanda endometriozise sahip olan kadınların da kanında mevcut olan bir proteinin seviyesini kontrol eder. Ancak CA125 seviyeleri hamilelik, menstruasyon (adet dönemi) ve başka jinekolojik hastalık veya kanserler sebebiyle de yüksek olabilmektedir. Günümüzde çikolata kistinin tedavisiyle ilgili gerek ulusal gerekse uluslararası  tedavi kılavuzları rutin olarak bakılmasını önermemektedir.

HE-4 Testi (Human Epididymis Protein 4: HE4):

Bu protein özellikle yumurtalıklardaki kompleks kitlelerin, basit kistik yapılardan (çikolata kisti dahil) ayırt edilmesinde kullanılmaktadır. Çikolata kistinde normal (düşük) seviyedeyken, yumurtalık ve rahim kanserinde yükselebilmektedir. Kandan adetin herhangi bir döneminde bakılabilmesi de önemli bir avantajdır.

Yumurtalık Rezerv Testleri:

Çocuk isteği olanlarda, çift taraflı çikolata kisti olanlarda veya tekrarlayan endometriozis cerrahisi geçirenlerde ameliyattan önce yumurtalıkların durumunu öğrenmek son derece önemlidir. Yumurtalık rezervi çok düşük olan hastalarda cerrahi tedaviden önce infertilite tedavisi veya yumurta veya embriyo dondurulması sonrasına tedaviyi bırakmak önerilebilir.

Laparoskopi:

Endometriozis’in kesin tanısı, laparoskopik olarak lezyonların görülmesi ve bu lezyonlardan alınan doku örneklerinin patolojik olarak incelenmesi ile konur. Aynı seansta hem hastalığın varlığı, yaygınlığı (evresi) değerlendirilir, hemde doku örneği sayesinde kesin tanı konur. Fakat günümüzde sadece hastalığın tanısını koymak için laparoskopi (Diagnostik Laparoskopi) yapılmamaktadır. Cerrahi tedavi de yapılacaksa laparoskopi yapılmaktadır.

Hasta yorumları
İyileşen, mutlu hasta!
Elçin 24, Istanbul

Dünyanın en tatlı, işini en iyi şekilde yapan ve en “caring” doktoru ile karşılaştığım için çok şanslıyım! Her şey için çok teşekkürler.

A. B. 24, Istanbul

Merhaba HOŞGELDİN mart ve endometriozis farkındalık ayı. 10 kadından biri endometriozis hastası kimi farkında kimi farkında değil. Genel olarak normal olarak karşılanan ağrı bazen normal olmayabiliyor. Eğer şiddetli ağrı yaşıyorsanız mutlaka bir doktora gözükmelisiniz. Kimseye kulak asmayın. Herkese normal gelen sizin için normal olmaya bilir. Bende bir endometriozis hastasıyım. 2018 temmuz ayında ameliyat oldum iyi ki @drtanerusta ile karşılaşmışım. ✔️ Benim karın içinde kist vardı. Her ay ağrılar yaşıyordum ve hayat çok kısa neden her ayınızın bir kaç gününü yatarak geçireseniz. Şimdilik çok şükür daha iyiyim ama endometriozisin kesin çözümü yok. Farkına var. İhmal etme.

Neslihan Gülbeyaz 24, Istanbul

Benim de çikolata kisti hastalığım vardı. Sizin sayenizde kurtuldum. Şimdi 6 yaşında bir oğlum var.

Gülnihal 24, Istanbul

Sayın doktorum ben de sizin sayenizde bu hastalıktan kurtuldum inşallah Herşey için çok teşekkür ederim Allah razı olsun hocam

Güler Javadova Azerbaycan

Siz cok harika doktorsunuz tanidigim ucun cok mutluyum Doktor bey iyiki varsiniz her zaman zirvelerde olmaginizi dileyirem.

Şükran Karagöz 24, İstanbul

Hıcbır dr bulamadığı çok uzun yıllar agrıyla yaşadığım korkunc agrılarımdan @drtanerusta sayesınde onun usta ellerınde kurtuldum tekrar tekrar teşekkür ederim dr bey yasama sevıncım geldı 6 ay oldu operasyon gecelı agrı kesıcı almadan agrı olmadan yasamak bundan daha güzel ne olabılır ıyı kı sızı tanımışım ıyı kı karşıma çıkmışsınız dualarımdasınız hep sevgıyle kalın

Burcu Yılmaz 24, İstanbul

2 ay önce ameliyat oldum anlatamam ne ağrılar çektim yıllarca ameliyat gününe kadar neler yaşadım! İzmir den koşarak geldim @drtanerusta doktoruma nasıl iyi nasıl mükemmel anlatamam... Laparoskopik ameliyat oldum 9 cm Di kist artık karnım o kadar şişmişti ki hem ruhsal hem bedensel zarar görmüştüm. Ağrıdan hastaneye gittiğimde beni kimse anlamıyordu. Kist ağrısı bu kadar olmaz diyen doluydu etrafım Çok korkunç zamanlarımı @drtanerusta doktorumun ellerinde bıraktım ve şimdi iyiyim elime gelen kist yok ağrı yok inanamıyorum hala ama yoklar.

Gözde Atak 24, İstanbul

Teşhis itibariyle 10yıl teşhis öncesini sayarsak 15 yıllık endometriozisliydim. canım doktorum,ağrımı acımı dindirenim,minnet sebebim,endometriozis denilince Türkiye’nin değil dünyanın sayılı doktorlarından,adı gibi usta ellere sahip.

Esra K. E. 24, İstanbul

20 Nisan 2015 tarihinde ameliyat oldum. Ameliyatim A.Taner Usta ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Konusunda son derece başarılı olan Taner hoca gerçekten mükemmel bir hekim ve ayrıcalıklı bir insan. Ekibi ise aynı şekilde insana değer veren başarılı ve kaliteli insanlar. Hepsine emeklerinden dolayi sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Herkese acil şifalar ve bu ekibe tedavi olma şansı dilerim.

S. B. 24, İstanbul

16 haziran 2014te ameliyat oldum. Allah ondan razı olsun iyi bir hakim .Ellerine sağlık başarılar dilerim Taner hocam.

A. T. 24, İstanbul

Devlet hastanesinde ve çokta yoğun olmasına rağmen hastaya özel olduğunu hissettiren, ilgili, çözüm odaklı mükemmel bir doktor sevdim ben DR. TANER USTA'yı.

Nliay M. 24, İstanbul

Geçirmiş olduğum ameliyat sonrası ilgi ve alakasını esirgemeyen başta Dr. Taner Usta olmak üzere tüm ekibinize teşekkür ederim.

Gizem Ç. 24, İstanbul

Dr. Taner Bey'e teşekkür ediyorum. Göstermiş olduğu ilgisi ve alakasından dolayı onun hastası olmaktan çok memnunum.

Şule Ş. 24, İstanbul

Altunizade Acıbadem'e sadece iyi bir hastahane demek yeterli olmaz, A plus otel kadar şık ve aynı zamanda konforlu. Personel genç pırıl pırıl ve yardımcıydı, check up hekimim bende güven duygusu oluşturdu. Verdiği bilgiler benim için yeterliydi özellikle Kadın hastalıkları doktoru Prof. Dr. Taner Usta'nın bilgisi, hastaya profesyonel bir samimiyetle yaklaşımı ve tecrübesinden çok etkilendiğimi ve şimdiden tüm yakınlarıma önerdiğimi özellikle belirtmek isterim.

Rabia E. 24, İstanbul

Hastalığımla ilgili araştırmalarımda Prof. Dr. Taner Usta'nın ismine ulaştık. Kendisini şahsi telefonla aradığımda hemen benimle ilgilendi ve acil olarak kendisine ulaştım. Hastanede odasında beni karşılaması muayene etmesiyle birlikte, 7 yıllık hastalığım sürecinde ilk defa bir doktorun beni anladığını acılarımı dindireceğini anladım. O kadar tecrübeliydi ki şimdiye kadar gittiğim hiç bir profesörün anlamadığı şikayetlerimin sebebini tek tek bana anlattı ve çok başarılı bir şekilde ameliyatımı gerçekleşti. Gerek Tıp bilgisi, gerek hastalara yaklaşımı ve güler yüzü için kendisine sonsuz teşekkür ediyorum.

Tuğba S. 24, İstanbul

Öncelikle yeni hastanenizin bu bölgede açılışından son derece memnun kaldım. Prof. Dr. Taner Usta çok çok ilgili ve bilgili bir doktor. Kendisiyle tanışmaktan ayrıca çok memnun kaldım. Çok doğru bir tercih yaptığıma inanıyorum. Kendisini çevremdeki arkadaşlarıma mutlaka tavsiye edeceğim.

Çerez Politikası https://jinekolojiderobotikcerrahi.com olarak internet sitemizde çerez kullanmaktayız. Bu Çerez Politikası ("Politika") Taner Usta tarafından yönetilen https://jinekolojiderobotikcerrahi.com adresli internet sitesi için geçerli olup çerezler işbu Politika'da belirtilen şekilde kullanılacaktır.

Kabul Ediyorum