Çikolata Kisti ve Gebelik
Çikolata Kisti ve Gebelik
Çikolata kistinin gebeliğe engel olduğu ve tedavi edilemeyen bir kısırlığa neden olduğuna dair yaygın bir inanış olsa da endometriozisi olan ve çocuk sahibi olmayı başaran bir çok kadın olduğunu unutmamak gerekir. Hatta çikolata kistinin varlığından haberi olmadan hamile kalıp, doğum yapan kadınlar olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle çikolata kisti teşhisi sonrasında hayatınızla ilgili umutsuzluğa kapılmak yerine tedavi yöntemlerini doktorunuz ile konuşarak süreci kolayca atlatabilirsiniz.
Endometriozis ile ilgili tüm Podcast kayıtlarımızı dinlemek için, Spotify hesabımızı takip etmeyi unutmayın.
Gebe kalmada zorluk, çikolata kistinde ağrıdan sonraki en sık şikayettir. Çikolata kisti bu durumun tek sebebi değildir. Bununla birlikte gebe kalma zorluğuna katkıda bulunan diğer faktörler de vardır. İleri evre endometriozis’de yumurtlamayı veya yumurta veya embriyo taşınmasını önleyen kistler veya pelvik ileri yapışıklıklar bulunur. Daha hafif olgularda ise intraperitoneal ortamın (periton: barsak yüzeyini saran zar) endometriozis’li hastalarda çeşitli mekanizmalar yoluyla gebeliği engelleyebildiği gösterilmiştir (tartışmalıdır).
Sağlıklı kadınlarda yaşa bağlı olarak ay başına gebe kalma oranı % 15-25 arasında değişmektedir. Buna karşılık çikolata kisti hastalığında gebe kalma şansı azalırken bu durum hastalığın evresine göre değişmektedir. Hastalığın erken evrelerinde yani Evre I veya II endometriyozis’i olan kadınlarda herhangi bir adet döngüsünde tedavisiz gebe kalma şansı yaklaşık % 2 civarındadır. Evre III veya IV hastalığı olan kadınlar için bu şans % 1'den azdır.