Çikolata Kisti Kilo Yapar mı?
ÇİKOLATA KİSTİ KİLO YAPAR MI?
Kadınlar arasında en sık rastlanan rahatsızlıklardan birisi olan çikolata kisti rahmin iç zarında yer alan dokunun rahmin dışına çıkarak yumurtalık kanalları veya yumurtalıklar gibi organlara yerleşmesi ve burada gelişmeye devam etmesiyle görülür. Çocuk doğurma yaşında olan her kadında görülebilen bu rahatsızlık evresine göre çeşitli ilaç ve hormonal tedavilerin yanı sıra cerrahi müdahale ile giderilebilir.
Çikolata kisti düzensiz kanama, sancılı geçen adet dönemleri, bağırsakta, kasıkta ağrı ve alt karın bölgesinde şişlik olarak kendisini gösterebilir. Genel olarak laparoskopi ile teşhisi konulabilen bu hastalık kilo almayı ya da vermeyi doğrudan olmasa bile dolaylı olarak etkileyebilir. Kısaca aşağıda detaylara değineceğiz.
KİLO VE ÇİKOLATA KİSTİ
Bugüne kadar yapılan araştırmalarda çikolata kisti ve kilo problemi arasında doğrudan bir ilişki bulunamamıştır. Aslında birçok hastalığın aksine endometriozisli kadınlar daha zayıf kadınlardır. Fakat hastalığın etkisi ile karın içinde yoğun yapışıklıklar karında şişkinliğe, ağrı nedeniyle hayatın evde kısıtlandırılması ve az hareket ise dolaylı olarak kilo almaya neden olmaktadır. Ancak çikolata kisti bulunan kadınlar çeşitli nedenlerden dolayı kilo alabilirler.
Bu da çikolata riski ile kilo almanın doğrudan değil ama dolaylı yoldan bir ilişkisi olduğunu gösterebilir. Çikolata kisti bulunan bazı kadınlar abdominal bir şişlik yaşayabilirler. Bazı hastalarda kilo artışı ile beraber şişkinlikte görülebilir. Bu karın şişkinliği, çikolata kistinin leğen kemiğinin içindeki organlarda yaptığı yoğun yapışıklıklar sonucu ortaya çıkabilir ve bazı kadınlarda kilo artışı olarakta değerlendirilebilir. Fakat şiddetli hastalığa bağlı karındaki şişme veya gaz nedeniyledir. Görüntüde ise genişlemiş bir karın çevresi mevcuttur.
KİLO VE ÇİKOLATA KİSTİ TEDAVİSİ
Çikolata kisti tedavisinde, belirtileri kontrol etmek için sıklıkla hormonal ilaçlara başvurulmaktadır. Bu rahatsızlıktan muzdarip kişilerde kullanılan hormonal ilaçlar bir miktar kilo alımına neden olabilir. Tedavide östrojen ve progesteron içeren doğum kontrol hapları, sadece progesteron içeren haplar veya uzun etkili yalancı geçici menopoza sokan iğneler kullanılmaktadır. Bu iki hormondan östrojen, kilo almayı tetikleyebilir. Hem östrojen hem de progesteron vücutta sıvı tutmaya ve vücutta ödem oluşmasına neden olabilir ayrıca iştahı arttırdığı için daha fazla yemek yemeye yol açabilir.
Kilo almaktan kaçınmak için dengeli bir diyet ve aktif bir yaşam tarzı benimseyebilirsiniz. Kontraseptif ilaçların kullanımı ile ilişkili kilo artışını önlemek amacıyla alternatif tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Eğer rahim ve yumurtalıklar hastalık nedeniyle alınmak durumunda kalmışsa bu durumda, kadınlarda özellikle menopoz döneminde karın etrafında erkek tipi yağlanma ve kilo artışı görülebilir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda kilo ile çikolata kisti arasında bir bağ olduğunu söylemek zordur.