Pelvik Bölgede Hissedilen Ağrıyı Hafife Almayın
Kadınların üreme fonksiyonları için son derece önemli olan organlar pelvik bölgede yer alır. Bu bölgede meydana gelen pelvik ağrılar kimi zaman aniden ortaya çıkar kimi zaman ise uzun zamandır varlığını hissettiren kronik ağrılar olabilir. Çoğunlukla karın bölgesinde hissedilen pelvik ağrılar kramp ya da kas kasılması tarzındaki ağrılar olabilir. Eğer pelvik ağrılar 6 aydan uzun bir süredir devam ediyor ve kişinin yaşam kalitesini etkiliyorsa kronik ağrı olarak kabul edilir ve tıbbi yardım alınması gerekir.
Pelvik Ağrının Nedeni Doğru Tespit Edilmelidir
Kadınlarda pelvik ağrıya adet döneminde oldukça sık bir şekilde rastlanır. Bunun yanı sıra soğuk alma ya da farklı nedenlere bağlı olarak da görülebilen pelvik ağrılara bazı durumlarda terleme, kusma, bulantı gibi durumlar da eşlik edebilir. Pelvik bölgede bulunan organlarla ilgili sorunlar pelvik ağrılara neden olabilir. Bu yüzden pelvik ağrılar jinekolojik nedenlere bağlı, gebeliğe bağlı, bağırsak ya da mesane sorunlarına bağlı pelvik ağrılar olarak kategorize edilebilir. Bununla birlikte eğer pelvik ağrı çok şiddetliyse ve birkaç haftadır devam ediyorsa uzman bir hekime başvurulması, detaylı bir muayene ve radyolojik inceleme sürecine başlanması önerilir.
Pelvik Ağrı Tedavi Edilebilir mi?
Pelvik ağrı, ağırlıklı olarak leğen kemiğinin bulunduğu bölgede hissedilir. Bu bölgede bulunan yumurtalıklar, bağırsaklar, idrar torbası, rahim ve tüplere ait patolojilerle ilgili oluşan ağrılar genelde kasık ağrısı olarak ortaya çıkar. Pelvik ağrı birçok farklı nedenden kaynaklanabildiğinden tanı koyulması zor olabilir. Ayrıca tedavisi de pelvik ağrıya neden olan hastalığa göre değişiklik gösterir.
Pelvik ağrı ile ilgili kesin bir tanı koyulması için öncelikle enfeksiyon olup olmadığı değerlendirilir. İdrar ve kan tahlillerinin ardından gerek görülürse radyolojik tetkiklere ve küçük cerrahi müdahalelere başvurulabilir.
Endometriozis (çikolata kisti), adenomyozis, interstisyel sistit (ağrılı mesane sendromu), fibromiyalji, dış gebelik, rahim kalınlaşması, yumurtalık kanseri kronik pelvik ağrılarına neden olabilir. Pelvik ağrıların tedavisi saptanabilen nedene bağlı olarak belirlenir. Eğer ağrıya neden olan faktör tespit edilemiyorsa ağrının geçirilmesine yönelik tedavi uygulanır. Ağrının tamamen tedavi edilemediği durumlarda öncelik kişinin yaşam kalitesini artırmaya yönelik tedavi yöntemlerinin uygulanması olur. Bu tedaviler arasında antibiyotik, antidepresan, doğum kontrol hapı, hormon tedavisi, ağrı kesici, fizik tedavi, beslenme tedavisi gibi tedaviler uygulanabilir. Bu tedavilere yanıt alınamaması durumunda cerrahi prosedürlere başvurulması söz konusu olabilir.